Que és?

En una definició curta es pot dir que L’EMDR (Desensibilització i reprocessament amb moviments oculars (Eyes Movement Desensibilisation and Reprocessing).

Descobert per Francine Shapiro es un abordatge que treballa en el sistema de processament del pacient.  Shapiro en un inici va descobrir que els moviments oculars voluntaris reduïen la intensitat de l’angoixa dels pensaments negatius.  A partir d’aquí va començar la seva investigació amb persones traumatitzades de la guerra del Vietnam i d’abusos sexuals i es va constatar que l’EMDR reduïa l’estrès posttraumàtic d’aquestes persones. La teràpia de EMDR està avalada per l’Organització Mundial de la Salut.

 

Que és un trauma?

Es pot parlar de Trauma o de trauma (amb t minúscula).  Sigui el que sigui, davant d’un fet extern que la persona viu com a impactant, aquesta no es veu capacitada per processar la informació tota sola. La ment viu el fet amb tant d’impacte que quan es l’hora de processar-la (la informació la processem a la nit mentre estem somiant), la ment no la vol agafar perquè li provoca malestar. A partir d’aquí la persona està tenint la informació no processada en el seu interior, provocant-li una resposta destructiva / desadaptativa.  Això és el “trauma”!!!!

 

Per què l’EMDR va be pel trauma?

S’ha descobert que quan estem dormin, en la nostra fase REM del son (en el moment que estem somiant) es quan estem agafant tota la informació per processar-la.  En aquest moments els nostres ulls estan fen moviments.

Amb l’EMDR a través de l’estimulació bilateral, provoca aquests moviments de manera que posem el nostre cervell en un estat de fase REM, cosa que permet processar aquella informació que la ment de la persona no ha volgut agafar per pròpia iniciativa.