Que és?
La agorafòbia encara que literalment significa por als espais oberts, l’agorafòbia inclou un conjunt de pors entre les que s’inclou l’estar sol dintre o fora de casa, utilitzar transports públics, anar a llocs on hi ha molta gent, etc És la por a quedar-se atrapat en algun lloc del qual sigui difícil l’escapatòria.
Hi ha moltes situacions temudes però totes tenen les característiques que son situacions que impliquen limitacions de moviment i no es pot escapar d’elles. Això per als agorafòbics els hi produeix una sensació de molta inseguretat, i per això en situacions apareixen els atacs de pànic.
Segons l’associació Americana de Psiquiatria qualifica la agorafòbia en: Trastorns de pànic amb agorafòbia : Les persones amb atacs de pànic moltes vegades desenvolupen ansietat anticipatòria davant la possibilitat d’experimentar nous atacs de pànic, és a dir “la por a la por” cosa que provoca una conducta d’evitació. És el que s’anomena agorafòbia. Davant de la situació temuda, i pel temor de que li passi alguna cosa greu, apareix l’atac de pànic. Agorafòbia sense història de trastorn de pànic: pors sense l’aparició de l’atac de pànic. Trastorn de pànic sense agorafòbia. La persona presenta atacs de pànic en una situació considerada segura.
Es poden fer altres qualificacions en funció de les situacions temudes, etc.
Moltes de les persones que pateixen aquest trastorn ho solucionen fugint de la situació, és a dir que si en un lloc on hi ha molta gent li agafa un atac d’ansietat, la persona acaba evitant aquest lloc, però mica en mica aquestes situacions es van ampliant i cada vegada la persona es va trobant amb més limitacions. S’arriba un moment que el simple fet de pensar-hi ja li provoca ansietat anticipadament. Molts acaben reclosos a casa seva per por a trobar-se en una situació com aquesta.
Avaluació
Els sistemes d’avaluació son l’entrevista on a part de les preguntes per examinar les situacions temudes, els atacs de pànic, si hi son, etc, i les situacions traumàtiques anterior que puguin haver provocat aquesta agorafòbia. També cal saber el grau d’ansietat que pugui presentar la persona, així els qüestionari i les escales de valoració com l’inventari d’estat-característica d’ansietat (Spielberger, Gorsuch i Lusehene, 1970) o l’Inventari d’ansietat de Beck (1990) per citar-ne alguns. Els autoregistres també son molt útils.
Tractaments
Funcionen molt be els tractaments amb combinacions de diferents branques. Son bons tractaments els que combinen l’entrenament en relaxació, les tècniques cognitives i l’exposició graduada a les situacions que s’eviten.
Tractament que fem en el Centre
El tractament que nosaltres oferim se centra en el Mètode Lluveras, basat en potenciar els recursos interns que cada un de nosaltres disposem en el nostre interior per poder fer front a la situació en que ens trobem en aquests moments. Es treballa conjuntament amb la reestructuració cognitiva, amb la TREC (Teràpia racional emotiva conductual) amb la Hipnosi clínica, amb l’EMDR i amb la EFT.
Juntament s’identifiquen les situacions temudes, es qualifiquen i es treballen progressivament i a través de la hipnosi o amb teràpia virtual si es requereix, es va treballant per anar superant aquestes pors. Ensenyem eines al pacient per tal que pugui fer-ne a casa seva i aconsegueixi un major control de la seva ansietat.
Juntament s’ensenya a identificar les conductes que es fan d’evitació i es treballa per afrontar-les. En definitiva la qüestió més important es diferenciar la agorafòbia en tres fases: el abans, durant i el després. Treballar amb aquests tres aspectes sense fer res que la nostra ment inconscient no estigui preparada per fer en cada moment.
T’has sentit identificat amb a aquests símptomes?
Sol·licita informació