Que és?

L’ansietat o el Trastorn d’Ansietat Generalitzada (TAG) es caracteritza per una preocupació amb una sèrie de pensaments i imatges incontrolables que provoquen emocions negatives. Aquestes preocupacions son per un perill futur que és molt probable que no passi mai.

Els pacients amb TAG tenen preocupacions relativament constants i només deixen de costat aquestes preocupacions si en tenen d’altres que també els preocupi. No es propi d’altres trastorns com per exemple la por a patir atacs de pànic, o sentir-se superat per la gent com la fòbia social, etc.

És important destacar que no hi ha diferència en el contingut de les preocupacions de les persones “normals” amb les persones que pateixen TAG, però si en que aquestes últimes tenen una major varietat de situacions, son més freqüents, intenses, duradores, amb una sensació de descontrol i provoquen un malestar clínicament significatiu amb deteriorament sigui laboral, o en altres àrees de la seva vida.

Normalment les persones amb TAG tenen unes característiques de personalitat determinades, son perfeccionistes, amb dependència i falta d’assertivitat per la qual cosa aquesta falta d’habilitats per afrontar situacions problemàtiques ajuda a que la persona pateixi ansietat. Per un costat hi ha una percepció d’amenaça generalitzada i per un altre costat la persona es sent incapaç d’afrontar els esdeveniments amenaçants que se li presenten. Els afectats aprenen a estar hipervigilants per descobrir aquestes amenaces.

Junt amb això hi ha una sensació de poc control i una por a una amenaça futura i de molt baixa probabilitat de que passi. Creuen que les preocupacions son útils perquè segons pensen els ajuda a evitar el problema, ajuda a estar preparats, etc.

Avaluació

Els sistemes d’avaluació son l’entrevista on a part de les preguntes per examinar els símptomes del TAG s’ha de saber les variables com les situacions que fan que continuí aquesta ansietat, quins problemes te a la vida, que ha fet per intentar solucionar el problema, etc.

Fins ara el qüestionari i les escales de valoració com l’inventari d’estat-característica d’ansietat (Spielberger, Gorsuch i Lusehene, 1970) o l’Inventari d’ansietat de Beck (1990) per citar-ne alguns han estat les millors eines d’avaluació. Els autoregistres també son molt útils.

Tractaments

Funcionen molt be els tractaments amb combinacions de diferents branques. Son bons tractaments els que combinen l’entrenament en relaxació, les tècniques cognitives i l’exposició graduada a les situacions que s’eviten. En nens, només el tractament cognitiu-conductuals proposat per Kendall (1994) ha estat investigat i s’ha mostrat superior a la llista d’espera.

Tractament que fem en el Centre Lluveras

El tractament que nosaltres oferim es centra en el Mètode Lluveras, basat en potenciar els recursos interns que cada un de nosaltres disposem en el nostre interior per poder fer front a la situació en que ens trobem en aquests moments. Es treballa conjuntament amb la reestructuració cognitiva, amb la TREC (Teràpia racional emotiva conductual) amb la Hipnosi clínica, amb l’EMDR i amb la EFT.

Identifiquem les situacions traumàtiques que puguin estar bloquejant i estiguin provocant aquestes pors excessives, les ajudem a processar i a través de la hipnosi clínica es va treballant per anar superant aquestes pors. Ensenyem eines al pacient per tal que pugui fer-ne a casa seva i aconsegueixi adonar-se’n que està ja, gestionant la seva ansietat.

Juntament s’ensenya organització del temps, identificar les conductes de preocupació i prevenir-les. En definitiva la qüestió més important en els pacients del TAG son reduir l’ansietat, però també han d’aprendre a identificar les seves preocupacions per tal de poder-les prevenir i modificar.

Si estàs pensant que pots patir d’ansietat i que no estàs millorant amb el tractament que estàs fent en aquests moments no dubtis a demanar informació o

  Sol·licita una visita informativa.