Què és?

El dol és el període de temps que es passa quan es perd a un esser estimat i ens afrontem amb una sèrie de sentiments que moltes vegades ens es difícil de gestionar.

El dol s’experimenta en diferents etapes, i encara que cada persona ho viu de diferent manera i amb diferent intensitat, hi ha un procés:

– En les hores i dies propers a la mort de la persona estimada la persona està en un estat d’atordiment i en aquest període li costa adonar-se’n del que li està succeint (en aquest període hi ha persones que poden fer els tràmits d’organització del funeral, per exemple sense ser conscients del dolor). Si aquest període dura massa, pot provocar un problema.

– Pot apareixen sentiments de pena, d’agitació i ganes de tornar a estar amb la persona que s’ha perdut. En aquest període hi ha molta agitació, costa agafar el son i experimenten la presència de l’altra en qualsevol situació. Donen la culpa de la mort als professionals que l’envolten i els amics.

– Apareix també el sentiment de culpa propi per no haver fet tot el possible per aquella persona estimada.

“Quan vivim la mort d’una persona que estimem hem d’aprendre a acceptar el dolor i a expressar-lo per tal que no ens quedi dins nostre.

El podem expressar tant parlant, plorant, escrivint, etc. Aquest dolor no el podem evitar, l’hem de viure, però cal que el reconeguem. Gairebé sempre es manifesta amb ràbia. Mica en mica quan anem traient aquesta ràbia aconseguirem portar aquest dol de manera més suportable.

Tal com exposa l’experta Arji Carmelo, de l’Associació AVES, acceptar la mort d’una persona estimada és molt probable que no s’arribi a fer mai perquè en realitat la persona no ha mort. La persona no està físicament amb tu però tens tota la seva energia. Per tant el que s’ha d’acceptar és el propi dolor.

La idea que la resposta psicològica a la pèrdua segueix una progressió ordenada de fases en el dol està ben acceptada pels professionals i pel públic en general Bowlby i Parkes van proposar 4 fases.

Fases del Dol

Commoció-estaborniment’ . Moment de xoc on no hi ha comunicació. Encara que ho sembli la persona no s’adona de la situació.

Enyorança-recerca’: En aquesta fase la persona parla, parla molt però no escolta. Per la persona que la intenta ajudar és força frustrant.

Desorganització-desesperança’: En aquesta fase la persona afectada ja pot escoltar i compartir, però els consells no solen ajudar, cal només acompanyar-la i comprendre-la.

Reorganització’: És bo fer saber a aquesta persona que sempre estaràs disponible si et necessita i que li donaràs distància quan ho vulgui. Quan passi el temps dona-li oportunitat de parlar de la persona que ha perdut, perquè de vegades encara que s’obrin les ferides és bo parlar-ne.

En l’estudi fet per Maciejewski PK, Zhang B, Block SD, Prigerson HG. sobre si es compleixen les fases teòriques del dol (segons Jacobs) en la vida real, ha arribat a la conclusió que la major part dels símptomes adaptatius del dol apareixen simultàniament i que tots ells poden persistir, en algun grau, passats 24 mesos. D’altra banda, es confirma que l’expressió màxima de cadascun d’aquests símptomes sí que es presenta en la seqüència temporal mencionada pel model de Jacobs.”

Tractaments

Funcionen molt be els tractaments on predomina la teràpia amb EMDR amb combinacions amb hipnosi clínica, amb l’entrenament en relaxació, les tècniques cognitives.

Com ho tractem en el Centre

El tractament que nosaltres oferim se centra en el nostre Mètode, basat en potenciar els recursos interns que cada un de nosaltres disposem en el nostre interior per poder fer front a la situació en que ens trobem en aquests moments. Per acompanyar en el Dol es treballa sobretot amb EMDR per ajudar a processar la situació traumàtica de la pèrdua, Amb Hipnosi Clnica per ajudar a la ment inconscient a que trobi la manera de gestionar-ho, amb EFT amb la part mes energètica del cos per equilibrar-la. I tot això conjuntament amb la reestructuració cognitiva, amb la TREC (Teràpia racional emotiva conductual)

Sol·licita informació