L’heroïna és una droga altament addictiva. Comporta molt sovint la transmissió del virus de la SIDA i altres malalties. Es pot autoadministrar injectada, esnifada o inhalada, i fumada. Moltes vegades un heroïnòman s’injecta fins a 4 vegades al dia. Els efectes són més ràpids si es fa intravenosa, i més lents quan s’esnifa o fuma. Quan l’efecte arriba al cervell es produeix una grata sensació juntament amb sequedat de boca a vegades nàusees, vòmits… després es queda abatut durant hores. Les funcions mentals disminueixen i també el batec del cor i la respiració (a vegades massa per mantenir-lo en vida).

Efectes

És la gran addicció que provoca el gran problema, es converteix en una cerca compulsiva de la droga, a més provoca tolerància i dependència física acusada. La dependència física es desenvolupa més aviat quan es consumeixen altes dosis. El síndrome de retirada no provoca perill per a la vida si està sa en general. Però els efectes claus no són aquesta síndrome física de retirada, sinó l’intens desig per tornar a tenir aquestes pujades eufòriques.

Tractaments

El que cal primer es que la persona es desintoxiqui (tant si és amb ajuda de medicaments o no). Els medicaments farmacològics no són efectius a llarg termini. Hi ha molts tractament conductuals. Molt interessants són les teràpies cognitives-conductuals i la utilització de reforçadors.

Nota: Actualment en el nostre Centre no disposem d’infraestructura per poder tractar aquests casos. Els derivem a d’altres Centres. Si voleu podeu sol·licitar més informació.